Kur’an-ı Kerim Ezberleme Yöntemi
Örnek bir sure:
- Önce surenin/sayfanın tamamını en az 10 defa kayıt cihazından dinlenecek (bilgisayar, mp3 vb.)
Ses kayıttan dinleme imkanı yoksa hocası veya ezbere bilen bir başkasından (fem-i muhsin) dinleyecek. Hoca, I. Okuyuşta vakıf II. Okuyuşta ise vasıl kurallarını dikkate alarak okuması faydalı olacaktır.
- Surenin/sayfanın tamamını en az 10 defa yüzüne okunacak, (Bu sistem yüzüne İHL, İlahiyat Fak. 6 yüzüne hocaya okunacak, imkân yoksa ses kayıt cihazına okunup dinlenecek, hatalı okunan kelimeler, benzer (müşabih) ayetler ve özellik arz eden kelimeler kırmızı kalemle işaretlenecek, örneğin; (Hucurat, 11, بِئْسَ الاِسْمُ الْفُسُوقُ) , (Araf 196, إِنَّ وَلِيِّيَ اللَّهُ الَّذِي )
- قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ 4 defa yüzüne, 4 ezber.
- اللَّهُ الصَّمَدُ 4 defa yüzüne, 4 ezber.
- قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ اللَّهُ الصَّمَدُ Tekrar baştan 4 defa yüzüne, 4 ezber.
- لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ 4 defa yüzüne, 4 ezber.
- قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ اللَّهُ الصَّمَد لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ Tekrar baştan 4 defa yüzüne, 4 ezber.
- وَلَمْ يَكُن لَّهُ كُفُواً أَحَدٌ 4 defa yüzüne, 4 ezber.
- قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ اللَّهُ الصَّمَد لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ وَلَمْ يَكُن لَّهُ كُفُواً أَحَدٌ Tekrar baştan 4 defa yüzüne, 4 ezber.
Not: Bu uygulamada yüzünden okumak çok önemlidir. Daha sonra ezberlerin hafızada uzun süre tutulması için sayfanın resminin çok iyi çekilmesi ve ana belleğe aktarılması gerekmektedir. Ezbere okunması gerektiğinde mutlaka hafızayı zorlayıp motivasyonu sağlayıp yüzüne bakmamaya gayret göstermek kalıcılığı sağlayacaktır.
Eğer ezberlenecek bir sayfa ise ilk zamanlar üçe (beşer satır) ilerleyen zamanda ikiye bölünür. Sistem buna göre işletilir.
- Ezberlenen bu sureyi ayrı ayrı 3 kişiye dinletecek, üçüncüsü mutlaka hoca veya kalfa olacak. Dinletme imkanı yoksa ezbere ses kayıt cihazına okuyup kendini dinleyecek,
- Ezberlenen bu sure/ayetin üzerinden mutlaka bir uyku geçmeli, uyumadan önce o günkü ezberi tekrarlayarak/mırıldanarak uyumaya çalışmalı,
- Sabah kalkınca ezberini hatırlamalı ilk fırsatta ona yönelmeli ve erkence hocasına dinletmeli,
- Yatmadan en az 2-3 saat önce yemek yememeli, 45 dakika ezberden sonra 15 dakika ara vermeli, bu arada başka bir kitap dergi vb. okuyabilir. “Ben çalışırken dinlenirim, dinlenirken çalışırım. Balzac”
- Türkiye saati ile 23,00 ile 02,00 arası rem (kayıt) zamanıdır. Bu zamanın uykuda geçirilmesi çok faydalı olacaktır. Ezberin kalıcılığı için en önemli vakittir. Bu saat aralıklarında ezberler ön bellekten ana belleğe transfer edilmektedir. Bu zaman ezber için mayalama dönemidir.
- Ezber için sabaha doğru (seher vakti) zihnin en berrak olduğu zaman tercih edilmelidir. Ezbere başlamadan önce ön hazırlıklar yapılmalıdır. Şu dua ile başlanmalı: “Rabbim! Gönlüme ferahlık ver, İşimi bana kolaylaştır, Rabbim! İlmimi artır.” (Tâ-Hâ, 25-26)
- Ezberlenen sure/sayfa yanlışsız bir şekilde okunmadan, hocaya dinletilmeden, yanlış ve hatalı okumalardan arıp, çeşitli düzeltmeler yapılmadan yeni sure/sayfaya kesinlikle geçilmemeli. Biriken bu hataların daha sonra düzeltilmesi zorlaşmaktadır.
- Kalıcı ve rahatsağlıklı bir beden önemlidir. Bunun için özel benlenme listesi hazırlanmıştır. Daha üstün başarı için sünnete uygunluk tercih edilmelidir.
- Ezberin kalıcı olması için önerilen takip cetveli, yapılacak olan bu tekrarlar ile ezber kalıcı ana belleğe aktarılmış olacaktır. Bunun için özel ajanda tutulmalıdır.
Dersin Verildiği Gün | 1 Saatlik Tekrar | 24 Saatlik Tekrar | 48 Saatlik Tekrar | 7 Günlük Tekrar | 14 Günlük Tekrar | 30 Günlük Tekrar |
kuran ezberleme yontemi hatice sahin hocamızın yontemidir